Geokätköily

Geokätköily on nykyaikaista aarteenetsintää. Yksi kätköilijä piilottaa kätkörasian, ja toiset yrittävät sitten etsiä sen ilmoitettujen koordinaattien perusteella. Kätkörasia on tehty suojaamaan sisältöä vallitsevia sääoloja vastaan. Se sisältää vähintään lokivihkon tai -paperin, johon löytäjä kirjaa nimimerkkinsä ja löytöpäivän. Yleensä rasiassa on myös kynä, teroitin ja tiedote kertomassa satunnaiselle löytäjälle mistä harrastuksessa on kyse. Varsinkin lapsia saattavat kiinnostaa kätköstä toiseen kiertelevät pienet vaihtotavarat.

Geokätköilyn aloittaminen

Geokätköjen kuvauksia ja sijainteja julkaistaan useilla verkkosivustoilla. Suosituin niistä on Geocaching.com. Sivustolle pitää ensin rekisteröityä nähdäkseen kätköjen tarkkoja sijainteja. Sivustolle myös kirjataan omat kätkölöydöt ja siirtämänsä kulkevaiset. Rekisteröityminen ja peruskäyttö on ilmaista, mutta aktiiviset harrastajat päätyvät usein hankkimaan maksullisen Premium-jäsenyyden sen tarjoamien lisäpalveluiden vuoksi.

Erilaiset kätkötyypit

Geokätköpurkkeja on erikokoisia ja muotoisia. Mistä tahansa koordinaateista ei kuitenkaan kannata lähteä heti etsimään pakasterasioita ja filmipurkkeja. Tavallisimmat kätkötyypit ovat:

  • Tavallinen kätkö (engl. regular cache) löytyy annetuista koordinaateista.
  • Multikätkö (engl. multi-cache) on monivaiheinen. Siinä täytyy ensin käydä yhdellä tai useammalla välipisteellä ennen lopullisen kätköpurkin löytämistä. Välipisteiltä löytyy tietoa, joka auttaa seuraavalle pisteelle suunnistamisessa.
  • Mysteerikätkö (engl. mystery cache, unknown cache) edellyttää jonkin pulman ratkaisemista koordinaatit saadakseen. Mysteeristä riippuen pulman voi ratkaista jo kotona, tai se voi edellyttää käymistä useissa eri kohteissa tietoa keräämässä. Englanninkielinen nimi "unknown cache" viittaa myös siihen, että tässä kätkötyypissä kätköjen tekijät yrittävät joskus koetella lajin sääntöjen rajoja kehittäessään yhä mielenkiintoisempia pulmia.

Kätköjen löytämisen vaikeutta kuvataan haastavuus- (D) ja maastoarvoilla (T). Oheisessa kuvassa on geokätkö nimeltä Anhavan maja. Sen D-arvo on 2 ja T-arvo 1.5. Kätköpurkki on normaalikokoinen eli noin 1-5 litran vetoinen.

Varusteet

Geokätköilyn alkuun pääsee jo tulostetulla kartalla. Monissa kännyköissä on nykyään GPS-vastaanotin, ja suosituimmille älypuhelimille on tarjolla sovelluksia geokätköilyn avuksi.

Autonavigaattorikin saattaa soveltua kätköjen läheisyyteen hakeutumiseen. Siinä tarvitsee tosin kytkeä lukitus tiehen pois päältä, ja varmistaa, että koordinaatit voi syöttää oikeassa muodossa. Geokätköjen sijainti ilmoitetaan WGS84-koordinaatistossa yleensä muodossa asteet ja minuutit.

Maastossa liikkumiseen suunnitellun käsi-GPS -vastaanottimen etuna on, että se kestänee paremmin kolhuja ja kosteutta kuin älypuhelin. Myös vastaanottimen herkkyyteen vaikuttavat seikat on mahdollisesti otettu paremmin huomioon kuin kännykän tiukkaan pakatuissa kuorissa.

Kätkön etsiminen

Kartanlukutaito on avuksi, kun lähdetään etsimään pakasterasioita metsistä. Suorin reitti ei aina ole paras reitti, ja jokamiehenoikeuksiin kannattaa kiinnittää huomiota varsinkin taajamissa ja pihojen läheisyydessä. Kätköilijä ei halua herättää etsiessään liikaa huomiota, jottei kätköpurkin sijainti paljastu sivullisille. Jos ympärillä liikkuu liikaa ihmisiä, kätkön voi tulla hakemaan myöhemmin hiljaisempana ajankohtana.

Kun kätkörasia on viimein paikallistettu, kannattaa ensin katsoa ettei varomattomalla käsittelyllään tule rikkoneeksi kätkön kiinnitystä piilopaikassaan. Rasian sisältä löytyy lokikirja, johon kirjataan oma nimimerkki ja löytöpäivä. Lokikirja on yleensä minigrip-pussissa, jotta se pysyisi kuivana. Minigrip-pussiin ei saa laittaa kyniä, jottei pussiin tulisi reikiä.

Tavallisten vaihtotavaroiden lisäksi kätkössä saattaa olla kätköstä toiseen vaeltavia kulkevaisia. Geokolikot ja Travel Bugit tunnistaa tekstistä "Trackable at geocaching.com" ja koodista tyyliin GCXXXX. Niitä ei saa pitää itsellään, vaan ne tulisi toimittaa jatkamaan seikkailujaan toisiin kätköihin kohtuullisen lyhyessä ajassa. Kolikoiden ja TB:den liikkeet kirjataan geocaching.com:iin, joten niitä kannattaa alkaa kuljettelemaan vasta, kun on harjoitellut tarpeeksi itse kätkölöytöjen kirjaamista.

Löytöjen kirjaaminen

Kätkölöydöt kirjataan geocaching.com:iin. Jokaisella kätköllä on yksikäsitteinen koodi, jolla samannimiset kätköt voi erottaa. Ne kannattaa kirjata ylös, jotta muistaa myöhemmin kirjata löytönsä. Esimerkiksi kätköllä Anhavan maja on koodi GC28D9P.

Geokätköily ja Iitin Latu

Iitin Ladussa on useita geokätköilyn harrastajia. Yhdistys ei omista GPS-laitteita, mutta pyynnöstä voimme esitellä jäsenien omistamia laitteita. Ottamalla yhteyttä voimme auttaa perehtymään lajiin ja mm. johdatella läpi kätköilijänimimerkin luontiprosessin. Ota yhteyttä

Suomen Latu järjestää Geokätköily tutuksi -kursseja, Suomalainen geokätköily-yhteisö kokoontuu osoitteessa geocache.fi.

Aihepiiriin sopivia retkikertomuksia

Santaranta Kuutsalossa La. 11.8.2012 - Su. 12.8.2012
Lumikengillä Lyöttilässä 9.1.2011 Su. 9.1.2011