Konsta Pylkkäsen sielunmaisemissa

Päivä: 

Pe. 12.4.2019 - Su. 14.4.2019

Retkikohde: 

Hiidenportin kansallispuisto

Pitkän automatkan päätteeksi tutustuimme ilta-auringossa Vuokatinvaaran Iso-Pöllyn huipulta näkyviin Kainuun maisemiin niin Sapso- kuin Nuasjärven suuntiin. Majapaikkamme oli muutaman kilometrin päässä Naapurinvaaralla. Retkemme pääkohde oli kuitenkin Kuhmon rajalla sijaitseva pieni Hiidenportin kansallispuisto.

 

Lauantaipäivän aloitimme tukevalla aamupalalla ja retkieväiden teolla. Matkalla Sotkamon kirkonkylään pysähdyimme Havukka-ahon ajattelian patsaalle, missä mies ja isokokoinen sarvipäähirvi seisovat rinnatusten. Alustakivessä oli Veikko Huovisen Konsta Pylkkäsen ajatelmaa lainaama teksti: Ihmisellä on tässä avaruudessa kusiaisen valtuudet.

Hiidenportissa talvi oli vielä voimissaan. Lunta oli 50 - 70 senttiä, muutamasta paikasta sitä mittailimme oikein suksisauvan avulla. Yöpakkaset olivat kovettaneet hankea, joten lumikengät olivat oivat liikkumisvälineet. Joku oli kulkenut pelkillä kengillä ja uppoillut varsin usein tuohon paksuun hankeen. Reitin varrella tutkiskelimme vanhaa tervahaudan paikkaa ja lumessa näkyviä eläinten jälkiä. Kuusikoissa oli hyvin paljon naavaa. Pian oli edessämme pari kilometriä pitkä rotkovajoama Hiidenportti. Pääsimme siitä yli siltoja ja portaita myöten. Rotkon lounaispuolella kulki reitti kohti Porttilammin laavua, minne saavuttuamme pidimme kunnon lounastauon ja päätimme palailla takaisin Kovasinvaaran kautta lähtöpaikkaamme Palolammille. Kovasinvaara on ollut aikanaan alueen ainut asuinsija ja siellä opastaulussa kerrottiin elämästä 1930-luvulla.

 

Matkaa lumikenkäretkelle tuli reilut viisi kilometriä, mutta runsaat nousut ja laskut tekivät siitä kuitenkin haasteellisen. Oli mukava laskeutua metriseltä lumipenkalta tiepohjalle ja ottaa lumikengät jaloista ja tallustella autolle ja haaveilla majapaikan saunan löylyistä!