Repoveden reunamilla

Päivä: 

Su. 22.9.2019

Retkikohde: 

Repovesi

22.9.2019 teimme retken osittain jo uusituille Särkilammen poluille.

Lähtö Kausalasta klo 8.00 tavoitteena Orilammen majan parkkipaikka, jossa sovimme ajoreitin retkemme aloituspisteeseen, Kymenlaakson Virkistysalueyhdistys ry on rakennellut ja korjaillut vanhaa polkua ja tehnyt osittain uutta reittiä pyöräilijöitä varten.

Tätä kyseistä polkua lähdimme sitten patikoimaan Kuisman tien puolivälistä, tie jota mennään Saarijärven puomille ja Repoveden pohjoisen alueen erämaa-alueille suuntautuville retkille. Pitäisi olla kaikille latulaisille tuttu tie.

Ensimmäinen tavoitteemme oli Pitkälammen uusiutuva taukopaikka, nyt vain sokkeli paljasti rakennuksien paikat ja rakennustöihin tarvittavat tavarat, vanha Pitkälammen rannassa oleva taukopaikka on poistettu käytöstä ja maisemoitu, samoin silta lammen keskivaiheelta on poistettu. Matka jatkui Uutta reittiä Pitkälammen pohjoisen pään kiertäen ja matkaakin on tullut jonkin verran lisää vanhaan polkuun verrattuna. Polkuhan on suunniteltu ensisijaisesti maastopyöräilijöille ja on siksikin varsin leveä käveltäväksi ja paljon on hyödynnetty myös metsäautoteitä. Tulimme Kuismantielle takaisin ja sitä kävelimme jonkin matkaa kunnes viitta neuvoi meitä palaamaan metsäpolulle, tällä kertaa ilmansuuntana oli länsi ja varsin pian polku kääntyi jo etelää kohti Nuollahden suuntaisesti.

   

Seuraava taukopaikka tuli mieleen muutamalle retkeilijälle, todettiin että ainakin tunnin matka on vielä ennen kuin nuotion kajo näkyisi. Tulipa eteemme synkähkö korpimetsä ja vaivainen silta, joka meidät vielä nitisten kesti ja siitä sitten kohti mahtavaa nousua (n. 60 m ) ja lähes nelivedolla mentävä hengenahdistuksen mäki alhaalla korpea ja nousun alta näkyi taivas kun katsoi ylös, polun pituutta ei arvioitu mutta muutama sata metriä se varmaan oli. Olimme tällä alueella vanhalla polulla joten huolto oli vähän jäänyt huonolle, yleisesti ottaen matkalta puuttui varsin paljon viittoja kulkua helpottamaan. Karttaa kun tutkimme usein, niin pysyimme jonkinlaisella reitillä, ehkä oli hyväkin päästä vanhan polun tunnelmaan ja saada nousta se mäki.

 

Särkilampi alkoi häämöttämään lukuisten muiden lampien jälkeen, jälleen kerran voimme antaa suuret kiitokset Erkille kun oli tulet loihtinut autosta kannetuilla puilla, muuten liiteri ammotti tyhjyyttään. Kahvikin oli jo valmiina kuksiin kaadettavaksi, makkaroita paistettiin ja muita eväitä, kukin tavallaan mutusteli.

   

Kerroinkin Kyvi ry:lle että Särkilammen tulipaikka pitäisi säilyttää, koska kävelijät tarvitsevat taukoja useammin kun maastopyörällä kulkijat ja tämäkin matka sen jo osoitti että tauko olisi ollut paikallaan jo aikaisemminkin.

 

Lähtiessämme tauolta kurkimme vielä Särkilammen uutta luontotupaa joka olikin kuin hotelli keskellä erämaata. Matkan jatkuessa olimme vähän aikaa vailla oikeaa suuntaa kun viitta polulle ei löytynyt, mutta Pekan neuvokkuudella sen polun pään sitten löysimme aikamme kierrettyämme. Polku toikin sitten meidät melko suorana ja varsin tasaisia maita kulkevana Murjanvuorelle, tähänkin oli valmistumassa uusi taukopaikka varsin samalla kaavalla tehtynä,  kun oli Pitkälammella.

Orilammen majan läheisyys ja autotie vuoren juurelle tuo varmaan makkaranpaistajia helposti lähelle toki vuorelle pitää kävellen nousta. Erkki olikin jo meitä vastassa ja aamuiset kuljettajat lähtivät Erkin autolla hakemaan omia kulkupelejään Kuisman tien levikkeeltä.

Tämä lenkki osoitti, että kävelijöille pitäisi taukopaikkoja olla matkalla useampikin, kun kävellään n. kahdeksan kilometriä. Vain pikkutauoilla on se varsin puuduttavaa tallaamista, toki onhan maisemat siivittämässä, siksi laitoinkin Kyvi:lle viestin, että Särkilammen tulipaikkaa ei saisi purkaa niin kuin on suunnitelmissa, jos taukopaikka ei siinä ole on turha lähteä tätä reittiä kävelemään. Mielestäni Repoveden erämaa-alueilla on paljon mukavampi tehdä päiväretkiä, polut kun ovat niin hyvin patikoitsijoille suunnattuja ja tulipaikkoja on tarpeeksi usein ja maisemallisestikin parempia muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta joita näimme matkalla.

Reporeitti ja kartta löytyy netissä paikasta kyvi.fi..

Kirjoittanut Pentti Kivinen