Vallisaaren maisemissa

Polku on nimetty Venäjän tsaarin mukaan.
Vallisaaren turistikierros

Valleilla keisareiden

Helsingin edustalla on yleisölle avautunut entinen sotilassaari, Vallisaari. Saarikokonaisuus muodostuu kahdesta saaresta Kuninkaansaari ja Vallisaari. Yhdistyksemme retkiohjelmaan käynti saarilla tuli lyhyellä suunnittelujaksolla ikään kuin täyteohjelmaksi. Sijainnista johtuen matkustusmuodoksi kaavailtiin alustavasti junaa välille Kausala – Helsinki. Epävakaasta säästä johtuen retkelle osallistujien joukko supistui yhteen kimppakuljetukseen soveltuvaan autokuntaan.  Menomatkan 15.9.2018 teimme Lahden kautta VT4 pitkin, paluumatkalla kiertelimme Porvoossa etsimässä herkkukauppaa vanhassa kaupungissa. 

Päivä oli sään suhteen tosiaan vaihteleva, automatkoilla satoi runsaasti vettä, mutta saaressa saimme retkeillä valleilla tutustumassa historiaan ja luontoon kastumatta. Retkeilyajankodaksi syyskuu on jo hieman myöhäinen. Saarten luonnosta saa paremman otteen varmaankin keväällä ja alkukesästä. Ajatuksiin jäi uudistaa retki tulevina vuosina. Saariin voi tosin matkata myös omatoimisesti, tavoitettavuus on hyvä.

Epävakaisen sään takia oli ennakkoon myös pelkoa palveluiden puuttumisesta, mutta saarelta löytyi myös evästen täydennykseksi kahvia ja tuhdimpaakin purtavaa.  Saaret ovat Metsähallituksen hallinnassa, joten nettitutustumisen voi aloittaa osoitteessa: www.luontoon.fi/vallisaari , myös osoitteessa www.vallisaari.fi löytyy tietoa palveluista. Historiakatsaus saarista löytyy www.luontoon.fi/vallisaari/historia. Siihen kannattaa paneutua ennen retkeä, niin saarella liikkumisessa on/saa kiinnekohtia. Teksti: EH, kuvat: AS, EH