Iitin latulaiset Kökarissa pyöräilemässä

Tuulimyllyn katveessa

Päivä: 

Pe. 27.7.2012 - Su. 29.7.2012

Retkikohde: 

Ahvenanmaa Kökar

Viikonloppuna 27- 29. heinäkuuta kuusi innokasta latulaista pyöräilijää kävi tutustumassa Ahvenanmaan kauniiseen Kökarin saareen. Iitin ladun järjestämä kolmipäiväinen retki käsitti niin paikallisten nähtävyyksien kuin kauniiden saarimaisemien ihailua pyörän selästä.

Retki alkoi perjantaina lauttamatkalla Kökarin saarelle, jonka jälkeen me pyöräilijät poljimme majapaikkaamme. Illalla kävimme vielä tutustumassa läheiseen vierasvenesatamaan.

Lauantaipäivä alkoi Kökarin kotiseutumuseoon tutustumalla. Museolla tutustuimme kökarilaisten elämään ennen toisen maailmansodan loppua. Museo on toiminut Österbyggen ja Hellsön kyläkoululla vuodesta 1988. Museon jälkeen kävimme katsomassa Kökarin ainoaa tuulivoimalaa, Mikaa. Se on rakennettu vuonna 1997 ja on siis ollut toiminnassa jo 15 vuotta. Sen jälkeen kävimme tutustumassa Peders Aplagårdin omenatilaan. Omenatila on Suomen eteläisin ja sen yhteydessä toimii kahvila ja myymälä, josta pystyi ostamaan tilan omenoista jalostettuja tuotteita.

Puoliltapäivin hylkäsimme pyörämme muutamaksi tunniksi satamaan ja lähdimme veneellä Källskärin kauniille saarelle Kökarin eteläiseen saaristoon. Saari on Kökarin suosituimpia matkakohteita erityisesti jääkauden muovaaman kolmimetrisen hiidenkirnun, Källskärin Kannun, ansiosta. Saarella on myös ruotsalaisen vapaaherran ”Kreivi” Göran Åkerhielmin rakennuttama hirsihuvila piharakennuksineen, satama ja kaunis puutarha. Nykyisin nämä kuuluvat saaren keskiosan omistavalle Ahvenanmaalle, mutta aikoinaan saarella vietti paljon aikaa myös Åkerhielmin hyvä ystävä Tove Jansson.

Illalla kävimme tutustumassa Kökarin kirkkoon ja fransiskuskappeliin. Kökarin nykyinen kirkko valmistui vuonna 1784 vanhan luostarikirkon raunioille. Kirkon jälkeen kävimme vielä katsomassa Kalenin luontopolun varrella sijaitsevia sodanaikaisia linnoitusraunioita.

Sunnuntaiaamuna me sitten pyöräilimme satamaan ja lähdimme lautalla takaisin kohti Manner-Suomea. Retken kokonaistulokseksi tuli noin 63 pyöräiltyä kilometrä.

Teksti ja kuvat: Anniina Korpela


Tagit: 

 

Lajiesittely

Muita aihepiiriin sopivia retkikertomuksia