Kansallispuistoretkellä Ulko-Tammiossa
Julkaistu Pe. 19.7.2013
Päivä:
Retkikohde:
Iitin Latu lähti retkeilemään omaa osuuttaan Suomen Ladun tavoitteesta 75 retkestä kansallispuistoon Ulko-Tammion saarelle Itäisen Suomenlahden kansallispuistossa. Emme olleet retkellä yksin, sillä samalla laivalla saarelle matkusti ryhmä Helsingin Ladun edustajia. Sää oli upea, vaikka aallokko keinutti laivaamme välillä matkustajienkin päälle pärskien.
Rantauduttuamme osa ryhmästämme lähti heti varaamaan autiotupaa tai telttapaikkaa itselleen. Loput lähtivät Metsähallituksen valvojan opastamana kierrokselle. Kierroksella tutustuttiin saarelle tyypillisiin kasveihin, linnoitustöissä syntyneeseen maakannakseen ja tunneliin, autiotupaan ja näkötorniin. Ulko-Tammiossa on myös museoituna rannikkotykki ja ilmatorjuntakanuuna. Nykyisin Venäjälle kuuluvalla Somerin saarella käytiin jatkosodan aikana suomalaisille voittoisa taistelu. Ulko-Tammiossa tästä taistelusta kertoo muistolaatta.
Opaskierroksen jälkeen päiväretkeläisten oli jo aika valmistautua paluumatkaan. Saarelle jäävät etsivät teltoilleen sopivat paikat.
Ulko-Tammion rannat ovat paljasta kalliota ja kivikkoa. Muuten koko saari on kuitenkin puiden peittämä. Mänty on vallitseva puulaji, mutta lehtipuutkin menestyvät. Erityisesti länsiosassa Lähdekallionniemellä on pieni lehtomainen metsikkö. Sinne menemällä aloitti saarelle jäänyt vatsansa täyttänyt joukkomme luontoon tutustumisensa. Enimmäkseen liikuimme tuulisen rannan tuntumassa.
Saaren eteläosassa on Vähämaa, missä helppokulkuinen polku etenee mäntymetsässä. Toisinaan vastaan tulee vanhoja puolustusrakennelmia kuten kiinteille tykeille tehtyjä perustuksia. Kallioperässä on merkkejä kaukaisemmastakin historiasta. Ulko-Tammiosta on louhittu graniittia Pietarin rakennustyömaille.
Ilta meni makkaroita paistellessa, eväitä syödessä ja seurustellessa. Aamulla koko porukka kokoontui autiotuvalle aamiaiselle. Sieltä lähdettiin kiertämään saaren pohjoisosaa Suurimaata. Useampi rantakäärme nähtiin siellä nautiskelemassa aamuauringosta. Suurimaassa rantakalliot ovat jyrkiä, ja etelärannalla tuivertanutta tuulta ei ole. Siellä onkin ollut sota-aikana sukellusvenesatama. Kalliolla on sotasaaliina hankittu ilmatorjuntakanuuna, jota ei sodassa ehditty ottaa käyttöön.
Saaren rannat oli nyt kierretty melko kattavasti, ja oli aika alkaa valmistautumaan kotimatkaan. Syötiin eväitä, purettiin teltat ja kannettiin tavarat laivalle.
Laiva pysähtyi Tammiossa, missä meillä oli 45 minuutin pysähdys. Siinä ajassa ehti hyvin kiertää opastetun kierroksen. Osa iittiläsistä ja helsinkiläisistä lähti myös kiertämään saaren geokätköt gepsin opastamana. Laivan lähtiessä satamasta alkoi sataa, jolloin matkustajat ahtautuivat sisätiloihin. Haminan sataman lähestyessä sääkin taas selkeni.
Teksti ja kuvat: Harri Forsgren